Doorbreekt Bitcoin dit jaar het septemberdoemscenario?

PPieter 23 augustus 2023 12:12

Historisch gezien is september niet de vriendelijkste maand voor Bitcoin. De cryptocurrency heeft het vaak moeilijk in deze maand, maar kan dit jaar de trend worden doorbroken?

Bitcoins worsteltijd: september

De harmonie tussen Bitcoin en de maand september is er niet echt. Veel crypto-enthousiasten zouden graag de herfstmaand overslaan als het om Bitcoin gaat. Historisch gezien is september de slechtst presterende maand voor Bitcoin en het is al lang geleden dat de maand groen eindigde. Is dit het jaar waarin Bitcoin voor de derde keer een groene septembermaand kan neerzetten?

Coinglass brengt de volledige koersprestaties van Bitcoin overzichtelijk in kaart. Als je naar de maandelijkse rendementen kijkt, springt de maand september er meteen uit. Sinds 2013 heeft Bitcoin slechts tweemaal de septembermaand in het groen afgesloten: in 2015 en 2016. Echter, deze jaren waren niet bijzonder opwindend voor Bitcoin-investeerders: in 2015 steeg BTC met 2,35 procent en in 2016 met 6,04 procent.

Gemiddeld genomen ervaart Bitcoin een daling van ongeveer 5,6 procent in de maand september. Interessant genoeg waren de enige twee jaren waarin september een positieve maand was voor Bitcoin, jaren van prijsconsolidatie met een laag volume. Bovendien eindigde Bitcoin de maand augustus in zowel 2015 als 2016 in het rood.

Verleden biedt geen garantie

Zoals altijd met beleggen, bieden in het verleden behaalde resultaten geen garantie voor de toekomst. De verschillende patronen die worden herkend zijn niet altijd van toepassing. Bijvoorbeeld, 2014 was ook een jaar van lage volatiliteit en Bitcoin sloot de maand augustus af met een verlies van 17,55 procent. Volgens historische data, zou dit een positieve septembermaand betekenen, maar het bleek de slechtste september ooit te zijn tot dusver met een totale daling van 19 procent.

Veel factoren bepalen de Bitcoin koers

Er zijn talloze factoren die de koers van Bitcoin beïnvloeden, en het is niet eerlijk om één maand de schuld te geven van alle resultaten. Het kan echter deels dienen als een self-fulfilling prophecy. Of er meer bloed op het pad van Bitcoin ligt, zal de tijd moeten leren. Op dit moment bevindt de koers zich zeker in gevaarlijk territorium: het handelt onder zijn 200-daagse en 200-wekelijkse moving averages voor het eerst sinds begin januari.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.