De grote Ethereum upgrade Dencun: Wat je moet weten

PPieter 9 februari 2024 07:02

De veelbelovende Dencun upgrade van Ethereum (ETH) staat gepland voor 13 maart. Deze upgrade, die een belangrijke stap is naar verbeterde schaalbaarheid van het netwerk, brengt onder andere Proto-danksharding met zich mee.

Dencun upgrade gepland voor 13 maart

De Ethereum ontwikkelaars hebben eindelijk een datum geprikt voor de langverwachte Dencun upgrade: 13 maart. Na succesvolle testen op de testnetwerken van Ethereum, hebben ze deze streefdatum tijdens een coördinatie meeting op donderdag vastgesteld. Als alles volgens plan verloopt, zal deze belangrijke update plaatsvinden op de genoemde datum.

Proto-danksharding verlaagt transactiekosten

Een van de belangrijkste veranderingen die de Dencun upgrade met zich meebrengt is de introductie van Proto-danksharding. Deze technologie verzamelt transactiedata in 'blobs' voor een snellere en efficiëntere verwerking, waardoor de kosten voor transacties op Layer-2 netwerken zoals Arbitrum en Optimism aanzienlijk verlaagd worden. Proto-danksharding is een belangrijk onderdeel van de strategie om de schaalbaarheid van het Ethereum netwerk te verbeteren.

Het specifieke moment waarop de Dencun 'hard fork' upgrade zal plaatsvinden is op slot nummer 8.626.176, om precies 14:55 uur Nederlandse tijd op 13 maart. Een slot is een interval van 12 seconden waarin een block op de Ethereum blockchain gevormd kan worden. Het is belangrijk om te begrijpen dat slots en blocks niet hetzelfde zijn - een slot kan ook leeg zijn als er geen block wordt gevormd.

Toekomstplannen: danksharding op het Ethereum mainnet

Proto-danksharding is slechts de eerste versie van de overkoepelende technologie genaamd danksharding. Op de lange termijn is het de bedoeling dat danksharding, naast de Layer-2 oplossingen, ook toegepast gaat worden op het Ethereum mainnet zelf. Dit is echter nog een toekomstbeeld en het zal nog een tijd duren voordat deze volgende stap in het verbeteren van de schaalbaarheid van het Ethereum netwerk gezet zal worden.

Volgens de roadmap van Ethereum is de volgende grote update na Dencun de Prague/Electra upgrade. Deze upgrade is gericht op het verbeteren van de capaciteit van Ethereum nodes om grotere hoeveelheden data op te slaan. Dit toont aan dat de Ethereum ontwikkelaars voortdurend bezig zijn met het optimaliseren van het netwerk om de prestaties en bruikbaarheid te verbeteren.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.