Cryptovaluta als wapen: hoe ISIS cryptogeld inzet voor financiering

PPieter 22 juli 2023 20:41

ISIS en andere criminele organisaties hebben een nieuwe manier gevonden om hun activiteiten te financieren: cryptovaluta. Dit blijkt uit onderzoek van blockchain-analysebureau TRM Labs, waarin wordt gemeld dat illegale transacties steeds vaker met de stablecoin Tether (USDT) op de Tron (TRX) blockchain worden uitgevoerd.

ISIS financiert activiteiten met crypto

Volgens het onderzoeksrapport van TRM Labs, een blockchain-analysebureau, heeft ISIS cryptovaluta gebruikt voor het financieren van hun activiteiten in landen zoals Tadzjikistan, Indonesië, Pakistan en Afghanistan. Het merendeel van de illegale transacties die door TRM zijn waargenomen, vonden plaats met Tether's stablecoin USDT op de Tron (TRX) blockchain. Dit suggereert dat criminele organisaties steeds vaker gebruik maken van cryptovaluta om financiering te regelen.

Fondsenwerving en scams als financieringsmethode

De fondsen die ISIS verzamelt, zijn grotendeels afkomstig van fondsenwerving. Soms gebeurt dit door direct geld te vragen voor ISIS-projecten, waarbij zelfs lokale crypto-exchanges als donatiepunt worden gebruikt. Andere keren wordt het geld verzameld met een oplichterij, waarbij een goed doel als dekmantel dient. Voorbeelden hiervan zijn de aardbevingen in Turkije en Syrië begin 2023, die als excuus werden gebruikt om geld in te zamelen bij onwetende donateurs.

Breder probleem: ook Russische militairen gefinancierd met crypto

ISIS is niet de enige organisatie die cryptovaluta gebruikt voor financiering. Zo kwam eerder deze maand naar buiten dat ook Russische militairen financieel worden gesteund middels dergelijke campagnes. Dit benadrukt hoe wijdverspreid het probleem is en dat het niet beperkt is tot één enkele organisatie of regio.

Ondanks een rustig eerste kwartaal in 2023, heeft hacking in de crypto-wereld weer aan populariteit gewonnen in het tweede kwartaal. Dit duidt op een aanhoudende problematiek in de beveiliging van cryptovaluta en de noodzaak om deze kwestie aan te pakken om deze te beveiligen tegen dergelijke aanvallen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.