Cryptocurrency in de lift: de rol van de dalende dollar

PPieter 5 oktober 2023 10:57

Wordt een potentiële daling van de Amerikaanse dollar een stimulans voor cryptocurrency? Naar aanleiding van historische trends en huidige economische indicatoren lijkt het erop dat dit inderdaad het geval zou kunnen zijn. In dit artikel duiken we dieper in dit fenomeen en de mogelijke impact op de crypto-markt.

De DXY versus de crypto-markt

De United States Dollar Index (DXY) meet de waarde van de Amerikaanse dollar tegenover zes andere belangrijke wereldvaluta's en fungeert vaak als een barometer voor de gezondheid van de Amerikaanse economie. Interessant om te weten is dat de cryptocurrency markt vaak een tegenovergesteld gedrag vertoont: wanneer de DXY stijgt, hebben cryptocurrencies de neiging om te dalen, en omgekeerd. Dit wijst op een mogelijke opkomende bullrun in de cryptocurrency sector als we een correctie in de DXY zien.

Historische trends voorspellen crypto-groei

Volgens een analyse van TheCryptoMann, een crypto-analist, zou de DXY op het punt kunnen staan de 12e opeenvolgende groene candle te vormen. Dit fenomeen is slechts een keer eerder waargenomen, in 2014. In dat jaar daalde de DXY met 8%, terwijl de crypto-markt met meer dan 50% steeg. Als we deze historische beweging zien herhalen, zou de totale waarde van de cryptomarkt kunnen stijgen tot 1,5 biljoen.

Bitcoin als alternatief voor de dalende dollar

Bitcoin, de pionier van de cryptocurrencies, wordt vaak beschouwd als een uitstekend alternatief voor traditionele fiatvaluta's zoals de Amerikaanse dollar. Deze perceptie verklaart de omgekeerde correlatie waargenomen tussen de DXY en cryptocurrencies: als de waarde van grote fiatvaluta's daalt, zoeken beleggers vaak hun toevlucht in alternatieve waardeopslagmethoden zoals cryptocurrencies.

Momenteel gaat Amerika door een periode van economische onzekerheid. Hoewel een volledige economische crisis nog uitblijft, kan een afname in de waarde van de DXY hiervan een voorbode zijn. Zo'n daling kan de interesse in Bitcoin en andere cryptocurrencies verder aanwakkeren als beleggers zoeken naar veiligere investeringsopties.

Amerikaanse begrotingstekorten boosten Bitcoin

Stijgende begrotingstekorten in Amerika zouden wel eens in het voordeel van Bitcoin kunnen werken. Gezien de toenemende staatsschulden en mogelijke renteverlagingen, kunnen beleggers Bitcoin als een aantrekkelijke investeringsoptie overwegen vanwege de beperkte voorraad en de waardevastheid ervan.

Voor degenen die geïnteresseerd zijn in het betreden van de cryptowereld, hebben we geweldig nieuws! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, kunnen onze lezers een exclusieve aanbieding krijgen. Als je je aanmeldt bij Bitvavo via de onderstaande link, ontvang je niet alleen 10 euro gratis, maar betaal je ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.