Crypto pionier Genesis staakt handel en laat miljardenschuld achter

PPieter 15 september 2023 16:08

Genesis, een belangrijk platform in de cryptohandel, heeft aangekondigd zijn handelsdiensten te staken. Het bedrijf, dat sinds 2013 actief was in de cryptomarkt, laat een schuld van miljarden dollars achter.

Genesis stopt handel in digitale valuta

Genesis, dat bekend stond als een van de grootste handelsplatformen voor digitale valuta, heeft aangekondigd zijn handel met ingang van 18 september te staken. Het bedrijf, dat al sinds 2013 actief is in de cryptohandel, is een dochteronderneming van de Digital Currency Group (DCG). Deze stap volgt op eerdere aankondigingen van het bedrijf over de stopzetting van zijn diensten in zowel de Verenigde Staten als internationaal.

Samenwerking met regelgevende instanties

Het bedrijf maakt duidelijk dat het voortdurend in contact staat met regelgevende instanties om de stopzetting van de diensten op een georganiseerde manier te coördineren. Dit is een cruciaal onderdeel van het proces, gezien de omvang van de activiteiten van Genesis en de noodzaak om eventuele onrust te beperken. De stopzetting van de diensten geldt voor zowel de Amerikaanse als de internationale tak van het bedrijf.

Faillissement en juridische problemen

Genesis kwam in januari onder vuur te liggen toen het faillissement aanvroeg. De aanleiding hiervoor was een beschuldiging van de Securities and Exchange Commission (SEC) dat het bedrijf ongeregistreerde effecten aanbood via zijn 'earn'-programma. Deze situatie leidde tot een juridisch gevecht en resulteerde in de ontslagronde waarbij 30% van het personeel van Genesis werd ontslagen.

Miljardenschuld blijft hangen

Hoewel Genesis in augustus nog aankondigde dat het een 'principeakkoord' had bereikt met de Digital Currency Group (DCG), blijft het bedrijf een enorme schuld van $3,5 miljard hebben aan zijn top 50 schuldeisers. Deze schuldeisers beschouwen de overeenkomst als volstrekt ontoereikend, gezien de omvang van de schuld die nog steeds bestaat.

De stopzetting van de handelsdiensten door Genesis werpt nieuwe vragen op over de toekomst van DCG en zijn dochterondernemingen in de cryptosector. De crypto-industrie blijft immers een volatiele markt, zelfs voor gevestigde spelers zoals Genesis. Het is nog onduidelijk wat de precieze redenen zijn achter deze beslissing, maar het is duidelijk dat de markt voortdurend verandert en uitdagingen biedt.

Hoewel de situatie voor Genesis onzeker is, heeft DCG ook positief nieuws te melden. Grayscale Investments, een andere dochteronderneming van DCG, heeft onlangs een rechtszaak gewonnen met betrekking tot hun aanvraag voor een bitcoin (BTC) beleggingsfonds (ETF). De rechter oordeelde dat de toezichthouder de afwijzing van de aanvraag niet voldoende had onderbouwd en moet deze herzien.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.