Coinbase vecht SEC toezicht op cryptobeurs aan

PPieter 6 augustus 2023 21:27

Coinbase, een prominente cryptobeurs, trekt ten strijde tegen de SEC. De toezichthouder zou volgens Coinbase haar boekje te buiten gaan door juridische stappen tegen het bedrijf te ondernemen.

Beschuldigingen van SEC aan het adres van Coinbase

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) beweert dat Coinbase zich in een grijs gebied bevindt door te opereren als niet-geregistreerde intermediair voor specifieke digitale munten. De regulator heeft 13 cryptocurrencies geïdentificeerd die volgens hen als voorbeelden van deze vermeende overtreding kunnen dienen. Coinbase weerspreekt deze aantijgingen fel.

Coinbase's reactie op de aantijgingen

Coinbase stelt dat de handel in de genoemde tokens geen beleggingscontracten betreft. Het cryptoplatform stelt dat hun activiteiten meer lijken op een goederentransactie. Zodra een digitale munt is geruild voor betaling, hebben beide partijen hun verplichtingen nageleefd, volgens Coinbase.

Eerdere rechtszaak tussen SEC en Ripple relevant

Coinbase verwijst naar een recent oordeel in een zaak tussen de SEC en Ripple, waarbij werd geoordeeld dat bepaalde verkopen door Ripple niet als effectentransacties konden worden aangemerkt. Dit precedent kan een belangrijke rol spelen in de verdediging van Coinbase.

Naast de aantijgingen omtrent hun handel in tokens, wordt Coinbase ook beschuldigd met betrekking tot hun staking- en wallet-diensten. Het bedrijf verweert zich onder meer met het juridische argument van de 'Major Questions Doctrine', waarbij ze stellen dat de rechtszaak van de SEC, indien voortgezet, zal leiden tot een ongekende uitbreiding van de bevoegdheden van de regulator over de gehele cryptosector.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.