Chinees digitale munteenheid passeert indrukwekkende mijlpaal

PPieter 20 juli 2023 20:11

China's digitale nationale valuta, de yuan, ook bekend als Central Bank Digital Currency (CBDC), lijkt na twee jaar van bestaan eindelijk tractie te krijgen, met een totaal transactievolume dat de $250 miljard heeft bereikt.

Yuan bereikt indrukwekkend transactievolume

China heeft een leidende positie in de wereld als het gaat om digitale nationale valuta, met name de Central Bank Digital Currency (CBDC). Al twee jaar lang bestaat er een digitale versie van de renminbi, beter bekend als de yuan. Ondanks dat het project in het begin te maken had met verschillende problemen, lijkt de digitale munt nu daadwerkelijk aan populariteit te winnen. Onlangs werd de mijlpaal van bijna $250 miljard aan totaal transactievolume behaald.

Uitgebreide gebruik van Chinese CBDC

Yi Gang, de gouverneur van de Bank of China, deelde deze prestaties tijdens een conferentie in Singapore. Hij onthulde dat er tegen het einde van juni al meer dan 1,8 biljoen yuan was verstuurd met de Chinese CBDC. Verder meldde Gang dat er al meer dan 950 miljoen individuele transacties zijn verricht en er al 120 miljoen wallets zijn gecreëerd. De gemiddelde waarde van een transactie met de digitale yuan is ongeveer $260.

Potentieel voor toekomstige groei

Ondanks de indrukwekkende cijfers is er nog een lange weg te gaan. De hoeveelheid digitale yuan in omloop blijft namelijk opmerkelijk laag. Volgens de gouverneur van de centrale bank bedraagt de totale waarde van de digitale yuan in omloop slechts $2,3 miljard. Dit vertegenwoordigt een minuscule 0,16% van alle yuan in omloop in China en daarbuiten. Echter, gezien de inspanningen van de Chinese overheid om de digitale munteenheid te promoten, kan men verwachten dat het gebruik ervan in de toekomst toe zal nemen.

Hoewel China voorop loopt op het gebied van CBDC's, zijn andere landen, waaronder de Europese Unie, ook bezig met het ontwikkelen van hun eigen digitale valuta. Er zijn plannen om overal in de EU te betalen met een digitale variant van de euro, hoewel dit waarschijnlijk nog wel enige tijd zal duren. Onlangs werd in het crypto-nieuws gemeld dat de EU een wetsvoorstel voor deze digitale euro had onthuld.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.