Blackrock ziet Stablecoins als potentieel risico voor Bitcoin

TTijmen 16 november 2023 08:32

Volgens BlackRock, de grootste vermogensbeheerder ter wereld, kunnen de stablecoins USDT van Tether en USDC van Circle een gevaar vormen voor de bitcoin koers en daarmee ook voor een Bitcoin ETF. Deze waarschuwing komt voort uit een document van BlackRock-dochterbedrijf iShares dat is ingediend bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC).

Stablecoins vormen risico voor Bitcoin

BlackRock, bekend als de grootste vermogensbeheerder ter wereld, heeft aangegeven dat de stablecoins USDT van Tether en USDC van Circle een potentieel risico kunnen vormen voor Bitcoin. Deze zorg blijkt uit een document dat het dochterbedrijf iShares van BlackRock heeft ingediend bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC). Ondanks dat BlackRock zelf niet direct in deze tokens investeert, geeft het bedrijf aan dat blootstelling eraan toch riskant is voor de crypto-markt.

Indirecte blootstelling aan stablecoins

Hoewel BlackRock niet direct in de stablecoins USDT en USDC investeert, heeft het bedrijf toch indirecte blootstelling aan deze tokens. Vanwege deze blootstelling ziet BlackRock deze stablecoins als een 'relatief nieuw fenomeen' en dus een potentieel risico voor de bitcoin-markt. Het bedrijf stelt dat het onmogelijk is om van tevoren alle risico's te zien die deze stablecoins kunnen vormen voor de bitcoin-markt.

iShares wijst op problemen Tether

In het document van iShares wordt ook gewezen op de problemen die Tether in het verleden heeft gehad met de Amerikaanse overheid. Daarnaast wordt het risico van USDC onder de aandacht gebracht, dat naar voren kwam tijdens de bankencrisis begin dit jaar, toen Circle een deel van het onderpand van USDC stortte bij Silicon Valley Bank, die vervolgens failliet ging.

Ondanks de zorgen die BlackRock uit over stablecoins en hun potentieel negatieve invloed op de bitcoin-markt, blijft het bedrijf hoopvol over de mogelijkheid van een goedkeuring van een bitcoin spot-ETF door de SEC. Hoewel de SEC tot dusver niet bereid is geweest om een dergelijk product goed te keuren, heeft het regelgevende overheidsorgaan wel al verschillende bitcoin en ethereum ETF's gebaseerd op futurescontracten goedgekeurd.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.