
BlackBerry's cybersecurity-afdeling heeft een lijst gepubliceerd van de meest voorkomende malware die momenteel de cryptomarkt bedreigen. De lijst bevat onder andere SmokeLoader, RaccoonStealer en Vidar.
SmokeLoader, een aanhoudende dreiging
SmokeLoader is een lang bestaande dreiging in de financiële sector. Deze malware, actief sinds 2011, verspreidt zich voornamelijk via exploitkits, e-mailcampagnes en wordt voorgesteld als legitieme applicaties. Het is dus belangrijk om voorzichtig te zijn bij het openen van e-mails en het downloaden van applicaties om infecties te voorkomen.
RaccoonStealer en Vidar, datadieven
RaccoonStealer en Vidar zijn twee andere prominente malware die zich richten op de cryptomarkt. Ze worden voornamelijk gebruikt om gegevens te stelen van cryptocurrency-beurzen en wallets. BlackBerry merkt op dat deze malwares momenteel worden verkocht op het dark web, wat de noodzaak onderstreept om sterke beveiligingsmaatregelen te nemen bij het handelen in cryptocurrencies.
RedLine, een grote bedreiging
Volgens BlackBerry is de RedLine-malware een van de grootste bedreigingen voor de cryptobranche. Deze malware, ook bekend als clop-ransomware, is gericht op banken en financiële instellingen en heeft dus een grote impact op de financiële sector en de cryptomarkt.
Linux-gebruikers moeten waakzaam zijn, aangezien BlackBerry aangeeft dat dit besturingssysteem het grootste doelwit is voor cyberdreigingen. Het bedrijf adviseert organisaties om regelmatig beveiligingspatches toe te passen en waakzaam te blijven om computerbronnen te beschermen tegen het kapen voor het minen van cryptocurrencies.
Een nieuwe toevoeging aan de lijst van bedreigingen is Atomic macOS, een malware die zich richt op macOS-gebruikers. Deze malware verzamelt voornamelijk inloggegevens, waaronder privésleutels, browserinformatie en crypto-walletgegevens. macOS-gebruikers moeten extra voorzichtig zijn bij de beveiliging van hun gegevens.
Veiligheidsmaatregelen zijn cruciaal
Boven alles benadrukt het rapport van BlackBerry het belang van het nemen van veiligheidsmaatregelen als gebruiker. Dit houdt in dat je altijd kijkt naar welk webadres je bezoekt en ervoor zorgt dat je geen onnodige bestanden download. Het voorkomen is immers beter dan genezen.