Bittere strijd rondom CBDC's in de VS: een Republikeinse afgevaardigde roept op tot verbod

PPieter 24 juli 2023 19:14

De Amerikaanse Republikeinse afgevaardigde, Warren Davidson, spreekt zich uit tegen CBDC's en dringt er bij het Congres op aan om ze te verbieden. Tegelijkertijd zien we in Frankrijk positieve ontwikkelingen met betrekking tot wCBDC's.

Davidson roept op tot verbod CBDC's

In de politieke arena van de Verenigde Staten lijkt een nieuwe strijd te ontbranden rondom de Central Bank Digital Currencies (CBDC's). Warren Davidson, een Republikeinse afgevaardigde, heeft zich als een van de eersten op dit strijdtoneel gemeld. Hij is van mening dat CBDC's potentieel gevaarlijk zijn en roept daarom het Congres op om deze vorm van digitale valuta te verbieden. Volgens Davidson veranderen CBDC's geld in een instrument van dwang en controle en vergelijkt hij de Federal Reserve zelfs met 'het financiële equivalent van de Death Star'.

Davidson's oproep tot een verbod op CBDC's was een directe reactie op een vacature van de Federal Reserve Bank of San Francisco. Deze bank zoekt namelijk een 'senior crypto architect' om te werken aan een CBDC-project. Dit lijkt te suggereren dat er binnen de Federal Reserve serieuze plannen zijn om een CBDC te ontwikkelen, iets wat Davidson ziet als een groot probleem. Hij stelt dat valuta moet dienen als een betrouwbare opslag van waarde en niet programmeerbaar zou moeten zijn door gecentraliseerde autoriteiten.

Het is nog niet duidelijk of de VS daadwerkelijk een eigen CBDC gaat ontwikkelen. Hoewel er indicaties zijn dat de Federal Reserve een CBDC serieus overweegt, is er nog geen definitieve beslissing genomen. Het lijkt er wel op dat de mogelijke komst van een digitale versie van de Amerikaanse dollar een belangrijk onderwerp zal zijn in de aanloop naar de volgende presidentsverkiezingen. Het is dus zaak om de ontwikkelingen op dit gebied scherp in de gaten te houden.

Frankrijk ziet voordelen in wCBDC

Terwijl de discussie over CBDC's in de VS nog volop gaande is, lijkt Frankrijk een stap verder te zijn. De Franse Nationale Bank heeft na uitgebreide tests aangekondigd dat haar wholesale central bank digital currency (wCBDC) een positieve invloed zal hebben op de financiële sector. De wCBDC zou grensoverschrijdende betalingen, afwikkelingszekerheid en veiligheid voor een breed scala aan financiële instrumenten verbeteren. Dit nieuws toont aan dat CBDC's ook een positieve invloed kunnen hebben, en legt een interessante dynamiek bloot in de internationale houding ten opzichte van deze digitale valuta's.

Frankrijk ver vooruit met wCBDC-tests

De Banque de France is al sinds maart 2020 bezig met het testen van haar wCBDC. In totaal zijn er inmiddels twaalf tests voltooid, wat een teken is van de serieuze inzet van Frankrijk op dit gebied. Ook het Innovation Hub van de Bank for International Settlements (BIS), de Monetary Authority of Singapore en de Swiss National Bank hebben allemaal deelgenomen aan gerelateerde proeven. Het is duidelijk dat er internationaal veel interesse is in de mogelijkheden van CBDC's, ondanks de weerstand die er in sommige kringen bestaat.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.