Bitcoin viert nieuwe mijlpaal terwijl halving dichterbij komt

PPieter 26 juli 2023 13:47

Het Bitcoin (BTC) netwerk heeft een nieuwe mijlpaal bereikt met het mijnen van het 800.000ste blok en staat aan de vooravond van de volgende halving. Een blik op de huidige staat van BTC en wat ons te wachten staat.

Bitcoin bereikt mijlpaal met 800.000ste blok

Het Bitcoin (BTC) netwerk heeft een aanzienlijke mijlpaal bereikt. Op 24 juli werd het 800.000ste blok gemined, waardoor het totale aantal gecreëerde BTC op 19.437 miljoen komt. Dit markeert een indrukwekkende prestatie voor het eens zo obscure project dat nu al 14 jaar draait.

Miners verdienen miljarden aan Bitcoin

De miners zijn de grote winnaars van de groei van het Bitcoin netwerk. In totaal hebben de 800.000 geminede blokken meer dan $52,5 miljard opgebracht. Het merendeel van deze winst, 94,5%, is afkomstig van de standaard gegenereerde bitcoins die bij elk blok worden vrijgegeven. De resterende 5,5% komt van extra transactiekosten, een extraatje voor de miners.

Er is echter een aanzienlijke hoeveelheid BTC die al 13 jaar niet is aangeraakt. Naar schatting gaat het om ongeveer 1,5 miljoen BTC. Deze munten zijn waarschijnlijk verloren gegaan omdat de eigenaren de toegang tot hun wallets zijn kwijtgeraakt. In de vroege dagen van Bitcoin waren de prijzen laag, waardoor sommige mensen bitcoins kochten en ze vervolgens vergaten.

Opmerkelijk is dat bijna 75% van alle BTC buiten crypto exchanges wordt beheerd. Dit is in lijn met de oorspronkelijke visie van de makers om centralisatie te voorkomen. Door BTC buiten exchanges te houden, kunnen lange termijn investeerders, ook wel 'hodlers' genoemd, bijdragen aan prijsstabiliteit. Ze zijn over het algemeen minder geneigd te verkopen tijdens prijsschommelingen, wat kan helpen de prijsvolatiliteit te verminderen.

De naderende Bitcoin halving: wat betekent het?

We staan aan de vooravond van de vierde Bitcoin halving, die naar verwachting over negen maanden zal plaatsvinden, in april of mei van 2024. Dit evenement zal de schaarste van BTC nog verder verhogen. Het kan ook leiden tot een afname van de hashrate als miners besluiten te stoppen met minen omdat het niet langer winstgevend is.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.