Bitcoin profiteert: Amerikaanse staatsschuld groeit met $22 miljard dagelijks

TTijmen 19 oktober 2023 19:32

De Amerikaanse staatsschuld groeit met circa 22 miljard dollar per dag, wat tot een verlies van vertrouwen in de Amerikaanse dollar kan leiden. Hierdoor kan de waarde van Bitcoin, als decentraal antwoord op oeverloze geldcreatie, stijgen.

Explosieve groei Amerikaanse staatsschuld

De Amerikaanse staatsschuld neemt met angstaanjagende snelheid toe, met een gemiddelde stijging van 22 miljard dollar per dag. Alleen al in de afgelopen maand is de totale schuld met 650 miljard dollar gegroeid. Deze ongebreidelde schuldengroei is precies waar Bitcoin, dat in 2009 werd gelanceerd als een decentraal antwoord op overmatige geldcreatie, een alternatief voor biedt.

Schuldengroei met alarmerende snelheid

De groei van de Amerikaanse staatsschuld is verbijsterend: 22 miljard dollar per dag, of 915 miljoen dollar per uur. Er gaat meer geld uit de staatskas dan dat er binnenkomt. Dit is precies de situatie waarvoor Bitcoin is ontworpen. Met de schuldplafond opschorting in de VS eerder dit jaar, is er meer dan 2 biljoen dollar aan de totale schuld toegevoegd.

Sinds de start van de pandemie in 2020 heeft de VS een onvoorstelbaar bedrag van 10 biljoen dollar aan zijn al enorme schuldenberg toegevoegd. Investerders lijken langzaam maar zeker het vertrouwen in de Amerikaanse dollar te verliezen, zoals blijkt uit de hoge rente die ze eisen op Amerikaanse staatsobligaties met een looptijd van 10 jaar.

Verlies van vertrouwen in dollar stimuleert Bitcoin

Door de groei van de staatsschuld en de stijgende rentes op langlopende staatsobligaties, verliezen investeerders hun vertrouwen in de Amerikaanse dollar. Dit verlies aan vertrouwen vertaalt zich in een stijgende Bitcoin koers, aangezien Bitcoin is ontworpen als een alternatief voor traditionele valuta's.

Bitcoin, een digitaal bezit met absolute schaarste, kan een cruciale rol spelen als het vertrouwen in de dollar verder afneemt. De mogelijkheid om het snel te verplaatsen en de potentiele liquiditeit maken het een aantrekkelijke optie als een vlucht naar schaarste plaatsvindt. Het is onzeker of Bitcoin de winnaar zou zijn in zo'n scenario, maar het heeft zeker de potentie om een belangrijke rol te spelen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.