Bitcoin overtreft zijn historische hoogtepunt in Argentinië ondanks hoge inflatie

TTijmen 22 september 2023 15:07

Ondanks een inflatie van 300 procent in Argentinië, heeft Bitcoin zijn all-time high in het land overtroffen, met een winst van 150 procent in de afgelopen twee jaar. Echter, vanwege de hoge inflatie en de complexiteit van de economische situatie, biedt Bitcoin nog geen volledige oplossing voor investeerders.

Bitcoin stijgt ondanks hoge inflatie

Met de Argentijnse peso die worstelt met een inflatie van 300 procent, is de 150 procent stijging van Bitcoin in het land in de afgelopen twee jaar niet zo indrukwekkend als het op het eerste gezicht lijkt. Dit komt omdat de hoge inflatie de waarde van de peso ten opzichte van andere valuta's, waaronder Bitcoin, vermindert. Dit is een gevolg van decennialange hyperinflatie, veroorzaakt door populistische politici die enorme overheidstekorten hebben gecreëerd.

Bitcoin dubbel zo hoog als officiële wisselkoers

Ondanks de officiële wisselkoers van de Argentijnse centrale bank, wordt Bitcoin in Argentinië tegen ongeveer het dubbele van die koers verhandeld. Dit kan variëren afhankelijk van de plaats waar je kijkt. De reden hiervoor is dat de Argentijnse centrale bank een 'officiële wisselkoers' aanhoudt die het gebruikt voor alle overheidstransacties, evenals voor import en export. Hoewel dit de eigen valuta een boost kan geven en een kapitaalvlucht kan beperken, is dit geen oplossing op lange termijn.

De pogingen van de Argentijnse centrale bank om de eigen valuta te versterken en kapitaalvlucht te beperken, hebben geleid tot een officiële wisselkoers die niet overeenkomt met de werkelijke waarde van de peso op de markt. Hoewel dit op korte termijn kan helpen om de economie te stabiliseren, is het geen duurzame oplossing en kunnen mensen nog steeds kiezen om de extra kosten te betalen en het land te ontvluchten. Bovendien is Bitcoin tot nu toe ook geen oplossing gebleken, aangezien de koers niet sneller is gestegen dan de inflatie in het land.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.