Bitcoin op weg naar volgende halvering: minder dan 40.000 blokken te gaan

PPieter 25 juli 2023 10:47

Het Bitcoin-netwerk heeft nu meer dan 800.000 blokken gedolven, met nog slechts 40.000 te gaan tot de volgende halvering. Dit markeert een belangrijk moment in de levensduur van de cryptocurrency en heeft gevolgen voor zowel de waarde als de toekomstige transacties.

Slechts 40.000 blokken over tot de volgende halvering

Het 800.000ste blok op het Bitcoin-netwerk is gedolven. Dit betekent dat er nog maar 40.000 blokken over zijn tot de volgende halvering. Het bereiken van deze mijlpaal is een belangrijk moment voor het netwerk, aangezien elke halvering de beloning voor het minen van een blok vermindert. Met minder blokken te minen voor de volgende halvering, is dit een belangrijk moment voor zowel miners als beleggers.

Wat is blokhoogte en waarom is het belangrijk?

Blokhoogte is de term die gebruikt wordt om de positie van een specifiek blok op de blockchain te beschrijven. Dit is belangrijk omdat het een maatstaf is voor de onveranderlijkheid van de Bitcoin-blockchain. Hoe hoger de blokhoogte, hoe moeilijker het is voor een tegenstander om met eerdere blokken te knoeien, wat bijdraagt aan de veiligheid en betrouwbaarheid van het netwerk.

Hoeveel verdienen miners met de volgende halvering?

De blokbeloning, de hoeveelheid BTC die miners ontvangen voor het toevoegen van een nieuw blok aan het netwerk, wordt ook bepaald door de blokhoogte. BTC is zo ontworpen dat elke vier jaar, of elke 210.000 blokken, de beloning halveert. Dat betekent dat na de volgende 40.000 blokken, de beloning zal dalen naar 3,125 BTC.

In het verleden hebben we gezien dat halveringsevenementen vaak samenvallen met grote prijsstijgingen voor Bitcoin en de cryptomarkt als geheel. Dit komt omdat de halvering de hoeveelheid nieuwe BTC die in omloop komt, vermindert, wat de vraag en dus de prijs kan verhogen. Het is echter belangrijk te vermelden dat eerdere resultaten geen garantie bieden voor de toekomst.

Hoewel historisch gezien halveringsevenementen samenvallen met prijsstijgingen, is het niet altijd een garantie. Op 24 juli zakte de prijs van BTC kortstondig onder de $29.000, wat sommige analisten ertoe aanzette te waarschuwen voor een mogelijke verdere daling naar $19.000. Dit toont aan dat, hoewel halvering een belangrijke factor is, er ook andere marktinvloeden zijn die de prijs van Bitcoin kunnen beïnvloeden.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.