Bitcoin onder druk door economische factoren: Een vooruitblik op week 31

PPieter 30 juli 2023 18:17

Hoe beïnvloeden economische factoren de koers van Bitcoin? In deze vooruitblik op week 31 bespreken we de belangrijkste economische data en hun mogelijke impact op de koers van Bitcoin.

Federal Reserve verhoogt opnieuw de rente

De afgelopen week heeft de Federal Reserve ondanks dalende inflatiecijfers de rente opnieuw verhoogd. Deze beslissing is grotendeels gebaseerd op het feit dat het BBP van de VS in Q2 2023 een stijging van 2,4 procent op jaarbasis liet zien. Verder herstellen de grondstoffenprijzen zich gestaag en lijken alle westerse economieën op volledige werkgelegenheid te draaien. Deze ontwikkelingen duiden niet op een naderende recessie, maar wijzen eerder op een stabiele economische groei.

Voorzitter van de Federal Reserve, Jerome Powell, heeft verklaard dat de Amerikaanse economie tegen het einde van het jaar waarschijnlijk wel zal vertragen, maar hij verwacht geen economische recessie. De uitspraken van Powell wijzen echter ook op een mogelijke zwakte van de Federal Reserve: de bankiers baseren hun verwachtingen vooral op het verleden en kijken niet altijd naar de toekomstige uitdagingen.

Eurozone BBP en consumentenprijsindex

De verwachtingen voor de economie van de Eurozone in Q2 2023 zijn gemengd. Hoewel het BBP naar verwachting een daling zal laten zien van 1,1 procent in Q1 naar 0,6 procent, blijft de economie van de Eurozone toch groeien. Dit is opmerkelijk gezien de agressieve renteverhogingen van de Europese Centrale Bank. Daarnaast wordt de consumentenprijsindex voor de Eurozone naar verwachting vastgesteld op 5,2 procent.

De Bank of England zal naar verwachting de rente verhogen met 0,25 procent naar 5,25 procent. Daarnaast wordt de ISM Services PMI van de VS, een indicatie van de gezondheid van de dienstensector, verwacht op 52, een daling ten opzichte van de 53,9 van vorige maand. Hoewel dit nog steeds boven de kritische grens van 50 ligt, is er wel sprake van een neerwaartse trend.

Bitcoin koers en het macro-economische klimaat

De huidige economische omstandigheden lijken een drukkend effect te hebben op de koers van bitcoin. Hoewel de fundamentele factoren gunstig zijn voor bitcoin, met recente ontwikkelingen zoals de aanvraag van een spot bitcoin-ETF door BlackRock, hebben de bitcoin bulls moeite om de grens van 30.000 dollar te heroveren. Deze trend lijkt vooral gekoppeld aan het huidige macro-economische klimaat.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.