Bitcoin netwerk draait op historische hoogte, ondanks lage koers

TTijmen 23 augustus 2023 20:22

Ondanks de huidige dip in de Bitcoin koers, draait het Bitcoin netwerk op historische hoogte. De rekenkracht van het netwerk is bijzonder hoog, wat heeft geleid tot een record in de ‘mining difficulty’ of de moeilijkheidsgraad van het minen.

Hashrate en moeilijkheidsgraad bereiken recordhoogte

Ondanks de matige prestaties van de Bitcoin koers, blijft het Bitcoin netwerk sterk draaien. De laatste on-chain data toont een historische piek in de hashrate van het netwerk, wat een indicatie is van de gezamenlijke rekenkracht van alle miners. Dit heeft geleid tot een evenzo recordhoogte in de 'mining difficulty', wat aangeeft hoe moeilijk het is om een Bitcoin block te minen. Dit nieuwe record in de moeilijkheidsgraad is een teken dat het Bitcoin netwerk op volle toeren draait, onverminderd door de huidige koersdalingen.

Het Bitcoin netwerk heeft een inherent mechanisme waarbij de 'mining difficulty' zich automatisch aanpast op basis van hoe snel miners blocks produceren. Dit wordt gedaan om ervoor te zorgen dat het gemiddelde tijdsbestek voor het minen van een block altijd ongeveer 10 minuten is. Als miners in een periode van twee weken, ook wel een 'epoch' genoemd, sneller blocks produceren dan dit gemiddelde, wordt de moeilijkheidsgraad voor de volgende epoch verhoogd. De afgelopen twee weken hebben miners gemiddeld slechts 9 minuten en 26 seconden nodig gehad om een block te minen, wat aanzienlijk sneller is dan de beoogde 10 minuten. Hierdoor is de mining difficulty voor de huidige epoch met 6,17% gestegen.

Hashrate bereikt historische piek

De sterke prestatie van het Bitcoin netwerk wordt gedreven door een hoge hashrate, wat de gezamenlijke computerkracht van alle miners aanduidt. De hashrate heeft onlangs een historisch record bereikt van 400 exahashes per seconde. Dit betekent dat de miners, ondanks de daling van de Bitcoin koers, actiever zijn dan ooit tevoren. Volgens een analist van het on-chain analyse platform CryptoQuant, weerspiegelt deze hoge hashrate een groot vertrouwen in de veiligheid en betrouwbaarheid van het Bitcoin netwerk.

Sterke netwerkgroei ondanks dalende prijzen

Het is interessant om op te merken dat, ondanks de recente daling van de Bitcoin en Ethereum prijzen, beide netwerken een sterke groei laten zien. Dit toont aan dat de fundamentele gezondheid en prestatie van een cryptocurrency-netwerk niet noodzakelijkerwijs gekoppeld zijn aan de prijs. Zo is bij Bitcoin de hashrate gestegen, wat duidt op een actievere minersgemeenschap, terwijl bij Ethereum het staking ratio is toegenomen, wat betekent dat er meer Ethereum wordt gestaked ondanks de dalende prijs.

Volgens gegevens van Glassnode, een on-chain analysebedrijf, zijn miners bezig met het accumuleren van meer Bitcoin. Sinds het begin van de maand is het aantal BTC in wallets van miners met 0,08% toegenomen. Hoewel dit een vrij kleine toename is, is het toch een indicatie dat miners niet geïnteresseerd zijn in het verkopen van hun bitcoins tegen de huidige prijzen. Dit, gecombineerd met de stijgende moeilijkheidsgraad, verhoogt de druk op miners.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.