Bitcoin klimt omhoog ondanks renteverhoging door Federal Reserve

PPieter 27 juli 2023 16:22

Terwijl de Federal Reserve de rente verhoogt, blijft de Bitcoin koers stijgen. Dit artikel bekijkt de redenen achter deze opmerkelijke trend en wat dit betekent voor de Bitcoinmarkt.

Bitcoin defieert renteverhogingen

Hoewel de Federal Reserve de rente heeft verhoogd, blijft de koers van de Bitcoin stijgen. Dit kan vragen oproepen, gezien de verwachting dat een hogere rente meestal een negatief effect heeft op risicovolle activa zoals cryptomunten. Echter, ondanks de renteverhogingen, blijft de economie sterk, wat wellicht zou kunnen leiden tot verdere renteverhogingen door de Federal Reserve.

Er bestaat een spanningsverhouding tussen economische groei en inflatie. De Federal Reserve probeert momenteel de inflatie te verlagen door de rente te verhogen. In normale omstandigheden zou dit de economische groei vertragen of zelfs een recessie veroorzaken. Echter, de Amerikaanse economie blijft verrassend veerkrachtig, waardoor het risico ontstaat dat de inflatie terugkeert.

Als de economie sterk blijft, kan de consumptie op peil blijven, wat de inflatie drijft. Tijdens een persconferentie na het rentebesluit, gaf Fed-voorzitter Jerome Powell aan dat hij de inflatie niet ziet terugzakken tot 2 procent tot het jaar 2025. Dit zou kunnen betekenen dat we nog twee jaar moeten wachten voordat de inflatie terug is op het doel van de Federal Reserve.

Geen recessie, een zegen voor Bitcoin

Geen recessie zou een zeer gunstig scenario zijn voor Bitcoin. Een recessie leidt meestal tot een vlucht naar veiligheid, waarbij mensen die hun baan verliezen en weinig tot geen reserves hebben, hun risicoactiva moeten verkopen om het hoofd boven water te houden. Als er echter geen recessie is, kan dit verval worden voorkomen, wat gunstig kan zijn voor Bitcoin.

Rente verlaging: een ander pluspunt voor Bitcoin

Op de lange termijn kan een mogelijke renteverlaging voordelig zijn voor Bitcoin. Als er echt geen recessie komt ondanks de agressieve renteverhogingen van de Federal Reserve, zou dit betekenen dat de Federal Reserve gedwongen is om de rente te verlagen en de economie te stimuleren. Dit kan tot gevolg hebben dat de koopkracht van de dollar verder uitholt, waardoor mensen op zoek gaan naar alternatieven en mogelijk bij Bitcoin uitkomen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.