Bitcoin halving komt dichterbij: snellere tempo door hoge rekenkracht

PPieter 11 oktober 2023 19:23

De Bitcoin halving, een evenement waarbij de beloningen voor miners halveren, nadert sneller dan verwacht. De toename van de rekenkracht van het bitcoinnetwerk zou dit proces kunnen versnellen. Wat betekent dit voor de waarde van Bitcoin?

Snellere Bitcoin halving door hogere rekenkracht

Met de weken die verstrijken, wordt de aanstaande Bitcoin halving een steeds actueler onderwerp. Deze gebeurtenis, waarbij de beloning voor Bitcoin miners halveert, heeft historisch gezien geleid tot een nieuwe bullmarkt. Er zijn echter aanwijzingen dat de halving, dankzij de toegenomen rekenkracht van het netwerk, eerder kan plaatsvinden dan oorspronkelijk werd gedacht.

Wat betekent een Bitcoin halving?

Maar wat is de Bitcoin halving eigenlijk? Het is een term die vaak wordt gebruikt in de cryptowereld. Ongeveer elke vier jaar halveren de beloningen voor Bitcoin miners, vandaar de naam 'halving'. Momenteel krijgen miners 6,25 BTC per verwerkt transactieblok. Na de halving zal dit slechts 3,125 BTC zijn. Hierdoor moeten miners hun BTC tegen een hogere prijs verkopen om winstgevend te blijven, wat vaak resulteert in een stijging van de waarde van bitcoin.

Hoewel de halving plaatsvindt op een vastgesteld transactieblok, kan de daadwerkelijke datum variëren. Dit komt doordat de tijd die nodig is om een blok te verwerken kan variëren. Momenteel is de totale Bitcoin-mining rekenkracht, of hash rate, zeer hoog. Als dit tempo aanhoudt, zou de halving al kunnen plaatsvinden tussen 12 en 18 april 2024, eerder dan de oorspronkelijk geschatte datum in mei 2024.

Verwachtingen na de halving

Na elke Bitcoin halving is er speculatie over wat er vervolgens zal gebeuren. Zal de waarde van Bitcoin stijgen? Dit zijn veelgestelde vragen in verband met de halving. De CEO van Binance, Changpeng Zhao, deelt zijn verwachtingen. Hij herinnert de cryptogemeenschap eraan dat ondanks de hype, hoop, en spanning, er geen bewezen verband is tussen de halving en de stijging van de Bitcoin koers. 'Het verleden voorspelt de toekomst niet,' zo zei hij.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.