BIS waarschuwt voor gevaren Bitcoin ETF in opkomende economieën

PPieter 22 augustus 2023 20:27

De Bank voor Internationale Betalingen (BIS) heeft een studie gepubliceerd waarin potentiële risico's van Bitcoin ETF's in opkomende economieën worden benadrukt. Volgens de studie verergeren cryptocurrencies zoals Bitcoin de financiële risico's in deze economieën eerder dan dat ze deze verminderen.

Impact van cryptocurrencies op opkomende economieën

De BIS, een internationale financiële organisatie die fungeert als een bank voor centrale banken, publiceerde onlangs een studie over de impact van cryptocurrencies op minder ontwikkelde economieën. Hierin werd geconcludeerd dat cryptocurrencies zoals Bitcoin de financiële risico's in deze regio's hebben versterkt in plaats van verminderd. Dit contrasteert met de algemene perceptie van cryptocurrencies als een middel om financiële systemen toegankelijker en efficiënter te maken.

Gevaren van Bitcoin ETF's in opkomende markten

Bitcoin ETF's werden specifiek genoemd als een potentieel risico voor opkomende markten. Volgens de studie kunnen deze producten de toegangsdrempels voor minder ervaren beleggers verlagen, waardoor hun blootstelling aan de volatiele cryptomarkt toeneemt. Dit kan leiden tot aanzienlijke verliezen, vooral wanneer de prijs van Bitcoin daalt, en het kan de prijsvolatiliteit van de gehele cryptomarkt verhogen als ETF's een significant deel van de futures-markt beheren.

Cryptocurrencies worden vaak gepresenteerd als een snelle en goedkope oplossing voor de financiële uitdagingen in opkomende markten. Ze worden gepromoot als een alternatief voor traditionele financiële systemen en als vervanging voor nationale valuta in landen met hoge inflatie of wisselkoersvolatiliteit. Echter, volgens de auteurs van de studie, is deze aantrekkingskracht illusoir en hebben cryptocurrencies de financiële risico's in opkomende markten juist vergroot.

Risico's van overmatige regulering

Hoewel er risico's zijn verbonden aan cryptocurrencies, waarschuwt de studie ook voor de gevaren van een overmatig streng beleid van centrale banken en toezichthouders. Een te restrictieve aanpak kan ertoe leiden dat crypto-activiteiten zich naar de schaduwzijde van de economie verplaatsen, waardoor ze nog moeilijker te reguleren en te controleren zijn. Het vinden van een evenwicht tussen regulering en ruimte voor innovatie blijft daarom een uitdaging.

Hoewel de mening van de auteurs van de studie niet noodzakelijk de standpunten van de BIS vertegenwoordigt, suggereert het document dat de organisatie voorzichtig is met betrekking tot de adoptie van cryptocurrencies zoals Bitcoin. Desondanks erkende de BIS ook het potentieel van digitale valuta van centrale banken, die volgens hen als basis kunnen dienen voor verdere innovaties in het monetaire systeem.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.