Binance treft miljardenschikking en zegt vaarwel aan CEO

TTijmen 22 november 2023 09:01

Binance, het bekende cryptoplatform, heeft een schikking van 4 miljard dollar getroffen met het Amerikaanse ministerie van Justitie. Dit volgt op een strafrechtelijk onderzoek naar het platform. Als onderdeel van de deal treedt CEO Changpeng Zhao af.

Binance schikt voor miljarden en CEO stapt op

Binance, een van de grootste cryptoplatforms ter wereld, heeft een zware klap gekregen. Na een intensief strafrechtelijk onderzoek in de Verenigde Staten, is er een deal gesloten met het Amerikaanse ministerie van Justitie. De CEO van Binance, Changpeng Zhao, zal als onderdeel van deze overeenkomst zijn positie opgeven en het platform moet een kolossale boete van 4 miljard dollar betalen. Dit is een van de grootste schikkingen ooit in de cryptowereld.

Zhao bekent schuld aan wetsovertredingen

In een rechtbank in Seattle heeft Changpeng Zhao, de CEO van Binance, schuld bekend aan het overtreden van verschillende wetten. Opvallend is dat hij ook schuldig pleit aan wetten tegen het witwassen van geld, een praktijk die vaak wordt geassocieerd met de cryptowereld. Ondanks de ernst van de overtredingen en de omvang van de schikking, betekent dit niet het einde voor Binance. Het platform kan zijn activiteiten gewoon voortzetten zonder onderbrekingen.

Binance beschuldigd van illegale effectenhandel

De problemen voor Binance en Zhao begonnen al in juni, toen de Amerikaanse beursautoriteit, de SEC, een rechtszaak tegen hen aanspande. De beschuldigingen waren ernstig: Binance en Zhao werden onder andere beschuldigd van ongeregistreerde effectenhandel. Dit soort illegale activiteiten kunnen zware sancties en boetes opleveren, zoals nu ook blijkt uit de schikking van 4 miljard dollar.

Naast de problemen in de Verenigde Staten, heeft Binance ook te maken gehad met juridische problemen in Nederland. In juli moest het bedrijf het land verlaten nadat De Nederlandsche Bank een boete van 3,3 miljoen euro had opgelegd. De reden? Binance bood zonder de juiste vergunningen cryptodiensten aan in Nederland. Dit is een ernstige overtreding, daar het de regulering van de financiële sector ondermijnt.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.