Belangrijkste factoren die een turbulente week voor Bitcoin kunnen veroorzaken

TTijmen 9 oktober 2023 18:32

Een reeks macro-economische indicatoren, waaronder inflatiecijfers en rentebesluiten van centrale banken, kunnen zorgen voor een bewogen week voor Bitcoin. De virtuele munt begon oktober met een bescheiden stijging, maar het echte bullish momentum blijft uit. Daar kan echter snel verandering in komen.

Macro-economische data kunnen Bitcoin beïnvloeden

Bitcoin staat mogelijk een bewogen week te wachten, waarbij belangrijke macro-economische data een cruciale rol zullen spelen. Dit komt door nieuwe inflatierapporten uit de Verenigde Staten en de publicatie van de notulen van de laatste rentevergaderingen van de Europese en Amerikaanse centrale bank. Deze gebeurtenissen kunnen aanzienlijke invloed hebben op het koersverloop van de cryptomunt.

De aandacht gaat vooral uit naar veranderingen in de energieprijzen, met name de olieprijzen, die mogelijk aanzienlijk gestegen zijn door recente explosieve prijsverhogingen. Hierdoor kan de inflatie maand op maand met 0,3 procent stijgen, maar er is een risico dat deze cijfers hoger uitvallen. Dit kan voor centrale banken een reden zijn om de rente dit jaar nogmaals te verhogen.

Rentebeleid Federal Reserve beïnvloedt Bitcoin

Het sterke banenrapport van afgelopen vrijdag lijkt de Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank, extra ruimte te geven voor een nieuwe renteverhoging. De solide Amerikaanse economie maakt het waarschijnlijk dat de Federal Reserve de rente langer op dit verhoogde niveau kan houden, wat druk kan uitoefenen op de bitcoin koers. De verwachtingen voor een nieuwe renteverhoging in november bedragen momenteel 21,1 procent.

Op dit moment ontbreekt het Bitcoin aan positieve, bullish ontwikkelingen. De eerste tekenen van een positieve trend voor Bitcoin worden eigenlijk pas in 2024 verwacht. In april van dat jaar is de volgende Bitcoin halving gepland en mogelijk rond die tijd ook de introductie van de eerste Spot Bitcoin ETF. Als de Federal Reserve dan begint met het verlagen van de rente, kan dat extra momentum creëren.

Sterke Amerikaanse dollar hindert Bitcoin bullrun

Voor nu blijft de Amerikaanse dollar echter in een zeer sterke positie, vooral omdat investeerders op kortlopende Amerikaanse staatsobligaties een rendement van ongeveer 5 procent kunnen behalen. Dit rendement ligt hoger dan de inflatie, wat het mogelijk maakt om de inflatie redelijk risicoloos te verslaan. Zolang dit het geval blijft, zal het voor Bitcoin moeilijk zijn om een nieuwe bullrun te starten, hoewel de bears ook langzaam uitgeput beginnen te raken.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.