Australië wil crypto-beurzen aan banden leggen met bestaande wetten

TTijmen 16 oktober 2023 21:32

Australië overweegt om cryptobeurzen te reguleren met bestaande financiële wetten om de tekortkomingen en kwetsbaarheden van deze platforms aan te pakken en consumenten te beschermen. Ook wil het land bepaalde verplichtingen opleggen, zoals normen voor bewaarsoftware en handelsvereisten.

Australië plant regulatie cryptobeurzen

Australië heeft een voorstel uitgebracht om cryptobeurzen te reguleren, met de bedoeling om 'duidelijkheid te verschaffen' en 'klanten te beschermen'. Volgens het Australische ministerie van Financiën hebben de tekortkomingen en kwetsbaarheden van deze handelsplatforms de 'behoefte aan regulatie ter bescherming van consumenten' vergroot.

Bestaande financiële wetten als regulatiemiddel

De Australische regering wil gebruikmaken van de bestaande financiële wetten in het land. Er is een plan om platforms met een bepaalde drempelwaarde aan activa - AU$1.500 (€948) voor een individu of AU$5 miljoen (€3,2 miljoen) in totaal - te verplichten een Australische vergunning voor financiële diensten te verkrijgen.

Nieuwe verplichtingen voor cryptobeurzen

Toezichthouders willen specifieke verplichtingen opleggen, zoals het instellen van normen voor bewaarsoftware en vereisten bij het verhandelen van tokens. Het voorstel zou ook extra verplichtingen kunnen introduceren voor activiteiten zoals handelen, staking, tokenisatie en fondsenwerving.

Het raadplegingstraject voor dit document loopt tot 1 december 2023. Volgens Jonathon Miller, algemeen directeur van Kraken Australië, is het goed dat het ministerie van Financiën een consultatieproces is begonnen, maar hij benadrukt ook de noodzaak om lokaal iets te introduceren om platforms zekerheid te bieden.

Sommige banken in Australië zijn voorzichtiger geworden met betrekking tot de risico's van mogelijke cryptozwendel. Zo heeft de National Australia Bank aangegeven dat ze sommige betalingen aan 'hoogrisico'-cryptobeurzen heeft geblokkeerd om haar klanten te beschermen. Ook de Commonwealth Bank of Australia heeft maatregelen genomen om de mogelijkheid van haar klanten om geld naar cryptobeurzen te sturen te beperken.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.