Arthur Hayes vergelijkt fiatgeld met toiletpapier, ziet Bitcoin als het perfecte alternatief

TTijmen 26 augustus 2023 15:16

Arthur Hayes, voormalig CEO van crypto derivatenbeurs BitMEX, geeft een opvallende analyse waarin hij het beleid van de Federal Reserve bekritiseert en fiatgeld met toiletpapier vergelijkt. Volgens hem biedt Bitcoin de oplossing voor de problemen in het huidige financiële systeem.

Hayes' uitgesproken mening over fiatgeld

Arthur Hayes, bekend om zijn uitgesproken meningen en opvallende analyses, heeft opnieuw een pakkende vergelijking gemaakt. Hij trekt een lijn tussen zijn struggels met kitesurfen en de manier waarop de Amerikaanse centrale bank functioneert. In zijn ogen is fiatgeld niet meer waard dan toiletpapier. Dit komt door de manier waarop de Federal Reserve handelt, namelijk door tegelijkertijd kwantitatieve verruiming (QE) en kwantitatieve verkrapping (QT) toe te passen.

Hayes is kritisch op de acties van de Federal Reserve tijdens de coronapandemie. Door het printen van geld en het toepassen van een QE-beleid, zorgde de centrale bank voor een toename van de inflatie. Om te voorkomen dat de inflatie verder uit de hand zou lopen, stapte de Fed vervolgens over op QT, wat volgens Hayes echter een averechts effect had. Hij stelt dat investeerders in obligaties nu juist méér worden betaald, terwijl de centrale bank probeert te voorkomen dat er meer fiatgeld de financiële markt in wordt gesmeten.

Bitcoin: een alternatief voor falend Fed beleid

De voormalige BitMEX CEO is ervan overtuigd dat Bitcoin de oplossing biedt voor de problemen die voortvloeien uit het beleid van de Federal Reserve. Zolang de Fed hun beleid niet aanpast, verwacht Hayes een blijvende stijging van technologie-aandelen en crypto. Daarnaast denkt hij dat er niets winstgevender zou kunnen zijn dan geld 'parkeren' bij de Federal Reserve. Bitcoin's beperkte hoeveelheid coins maakt het volgens hem de perfecte oplossing voor een kapot en corrupt banksysteem.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.