Amerikaanse studieschulden en de impact op Bitcoin

PPieter 2 oktober 2023 18:24

Nu miljoenen Amerikanen hun studieschulden beginnen af te betalen, dreigt er een recessie in de VS. Wat betekent dit voor Bitcoin?

Terugbetaling studieschulden hervat

Na drie jaar pauze, waarin geen terugbetalingen werden gedaan vanwege de pandemie, moeten 40 miljoen Amerikanen hun studieschulden weer gaan aflossen. In totaal hebben zij een schuld van ruim 1,6 biljoen dollar. Het hervatten van de terugbetalingen kan grote gevolgen hebben voor zowel de Amerikaanse economie als de koers van de Bitcoin.

Consumptiedaling bedreigt economische groei

Volgens Oxford Economics kan het hervatten van de terugbetalingen van studieschulden leiden tot een maandelijkse daling van de consumptie met maar liefst 9 miljard dollar in de Verenigde Staten. Deze afname kan de vooruitzichten voor de economische groei in de VS laten dalen tot een plus van 1,7 procent in 2023 en een daling van 0,3 procent in 2024.

Stijgende studieschulden en mogelijke recessie

Met het hervatten van de terugbetalingen op studieschulden in Amerika, neemt de kans op een recessie verder toe. De consument wordt geschaad door de verhoogde studieschulden en de agressieve renteverhogingen van de Amerikaanse centrale bank. Met de huidige inflatie wordt het steeds zwaarder om rond te komen.

Hoewel een recessie normaal gesproken een negatieve impact heeft op de koersen van risico-assets, zoals Bitcoin, lijkt de munt momenteel wat positief momentum te hebben. De Bitcoin koers is recentelijk boven een belangrijk weerstandsniveau uitgestegen en staat momenteel op 28.454 dollar, een plus van 4,64 procent op de dag.

Ondanks de mogelijke recessie, moeten we niet vergeten dat er in 2024 een Bitcoin halving en mogelijk een Amerikaanse Spot Bitcoin ETF op het programma staat. Dit kan positieve effecten hebben voor de Bitcoin koers. Het lijkt erop dat investeerders hier momenteel meer gewicht aan geven dan aan het risico van een recessie.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.