Amerikaanse SEC richt pijlen op NFT's in nieuw crypto-offensief

TTijmen 29 augustus 2023 10:42

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft een primeur door voor het eerst een handhavingsactie uit te vaardigen gericht op non-fungible tokens (NFT's). Het doelwit is het in Los Angeles gevestigde media- en entertainmentbedrijf Impact Theory.

NFT's als niet-geregistreerde effecten

In een recent persbericht heeft de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) beweerd dat de verkoop van NFT's door Impact Theory neerkomt op het aanbieden van niet-geregistreerde effecten. Het bedrijf heeft bijna 30 miljoen dollar opgehaald met de verkoop van zijn 'Founder's Keys' NFT's tussen oktober en december 2021. Volgens de SEC had Impact Theory investeerders beloofd dat ze zouden profiteren van deze verzamelobjecten en moedigde het bedrijf investeerders aan om de aankoop van een 'Founder's Key' als een investering in het bedrijf te zien.

Impact Theory voldoet aan SEC-eisen

Impact Theory, voornamelijk bekend van zijn entertainment- en educatieve podcasts, heeft ingestemd met een cease-and-desist order van de SEC. Dit juridische bevel eist dat het bedrijf onmiddellijk stopt met bepaalde handelingen en deze in de toekomst niet opnieuw uitvoert. Bovendien zal Impact Theory in totaal meer dan 6,1 miljoen dollar moeten betalen aan boetes en rente.

De SEC heeft eerder dit jaar ook actie ondernomen tegen de grote cryptobeurzen Binance en Coinbase. Deze bedrijven werden onder meer beschuldigd van het overtreden van de federale effectenwetgeving, wat aantoont dat de SEC zijn handhavingsinspanningen in de cryptowereld intensiveert.

Interne kritiek over SEC-beslissing

De actie van de SEC tegen Impact Theory is echter niet zonder controverse. SEC-commissarissen Mark Uyeda en Hester Peirce hebben aangegeven het niet eens te zijn met de bevindingen van de commissie en hebben gesteld dat de NFT-verkopen van Impact Theory niet voldoen aan de Howey-test, een juridische maatstaf om te bepalen of transacties als effecten kwalificeren. Dit wijst op interne meningsverschillen binnen de SEC over haar aanpak van NFT's en crypto in het algemeen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.