Amerikaanse recordstaatschuld: een boost voor Bitcoin?

TTijmen 16 augustus 2023 12:38

De Amerikaanse staatsschuld heeft een nieuwe recordhoogte bereikt, met mogelijk grote gevolgen voor de economie. Maar kan dit ook de Bitcoin een boost geven?

De gigantische Amerikaanse staatsschuld

Volgens de US Debt Clock, die de Amerikaanse overheidsschuld nauwkeurig bijhoudt, is deze al opgelopen tot meer dan 32,7 biljoen dollar. Als we dit delen over de geschatte Amerikaanse bevolking van meer dan 340 miljoen mensen, zou elke Amerikaan een astronomisch bedrag van ongeveer 97.500 dollar moeten betalen om de schuld af te lossen. Realistisch gezien is dit vrijwel onmogelijk.

Het aflossen van de schuld zou een catastrofaal effect hebben op de economie. Zelfs als elke Amerikaan een jaar lang onbetaald zou werken, zou de schuld nog niet voldaan zijn. Hierdoor moet er veel geld worden geprint om de schuld af te betalen. Hoewel dit mogelijk is, heeft het een negatief effect op de waarde van de nationale valuta, die minder waard wordt ten opzichte van andere goederen, diensten en financiële producten.

Staatsschuld als boost voor Bitcoin?

Hoewel de staatsschuld een probleem is voor de Amerikaanse economie, kan het gunstig zijn voor Bitcoin en andere cryptocurrency. Bitcoin werd gedeeltelijk gecreëerd als oplossing tegen het afdrukken van nieuw geld door centrale banken. Het heeft immers een vast aanbod: er zullen wereldwijd nooit meer dan 21 miljoen BTC bestaan. De munt wordt gezien als een uitstekende oplossing tegen het geldprinten van centrale banken. De laatste jaren is er vaak een hoge negatieve correlatie tussen de Amerikaanse dollar en Bitcoin geweest, waarbij de waarde van de ene daalt wanneer de waarde van de andere stijgt, en vice versa.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.