Amerikaans echtpaar bekent poging tot witwassen van gestolen bitcoins ter waarde van miljarden

PPieter 4 augustus 2023 11:17

Een Amerikaans echtpaar heeft schuld bekend aan het proberen wit te wassen van miljarden dollars na een grote cryptodiefstal in 2016. De bitcoins waren gestolen van de online beurs Bitfinex, een platform voor cryptovaluta.

Sluwe tactieken voor witwassen

Het echtpaar maakte gebruik van buitenlandse bankrekeningen en verborg zelfs gouden munten om de miljarden aan gestolen bitcoins wit te wassen. Ze vielen echter door de mand bij de aankoop van een cadeaukaart van een warenhuis, wat leidde tot hun ontmaskering en arrestatie.

De enorme hoeveelheid bitcoins die het stel had gestolen, was oorspronkelijk 71 miljoen dollar waard. Maar tegen de tijd dat ze in februari van dit jaar werden gearresteerd, had de waarde van de cryptomunten een ongelooflijke sprong gemaakt naar 4,5 miljard dollar.

Echtpaar bekent betrokkenheid bij hack

Ilya Lichtenstein, een 35-jarige man van Russische afkomst, heeft toegegeven dat hij verantwoordelijk was voor de hack. Zijn vrouw, Heather Morgan, speelde een cruciale rol bij het witwassen van de gestolen bitcoins. Het stel zette een deel van de cryptomunten om in goud en begroef dit in Californië.

Valse identiteiten en internationale reizen

Het echtpaar gebruikte valse identiteiten om de gestolen bitcoins over verschillende accounts te verspreiden. Ze maakten ook reizen naar Kazachstan en Oekraïne, waar ze katvangers gebruikten om geld te storten op buitenlandse bankrekeningen, in een poging hun sporen te verbergen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.