2023: Bijna $1 miljard aan crypto gestolen door hackers

TTijmen 1 september 2023 22:22

Het jaar 2023 is een goudmijn voor hackers en oplichters in de crypto wereld. Tot nu toe is er al bijna $1 miljard aan cryptocurrency gestolen. De cyberbeveiligingsfirma CertiK onthult dit alarmerende feit in een recent rapport.

Bijna $1 miljard aan crypto gestolen in 2023

Het jaar 2023 is nog niet voorbij, maar de crypto wereld heeft al een verlies van bijna $1 miljard te betreuren. Volgens een rapport van CertiK, een cybersecuritybedrijf, werd er alleen al in augustus ongeveer $45,8 miljoen ontvreemd door oplichters en hackers. Het totale bedrag voor 2023 komt daarmee op een schrikbarend hoog bedrag van bijna $1 miljard.

Uitsplitsing van de diefstallen in augustus

CertiK's rapport geeft een gedetailleerde uitsplitsing van de diefstallen in augustus. Volgens het rapport verloor de crypto wereld $26 miljoen aan exit scams, een vorm van fraude waarbij de oplichters het project verlaten nadat ze geld hebben opgehaald. Daarnaast werden flash leningen, waarbij grote hoeveelheden geld worden geleend en onmiddellijk terugbetaald, misbruikt om $6,4 miljoen te stelen. Tot slot werden kwetsbaarheden, ook wel exploits genoemd, gebruikt om $13,5 miljoen te ontvreemden.

De diefstal van Pepecoin (PEPE) was de grootste misdaad van de afgelopen maand. Twee leden van het Pepecoin team bleken niet te vertrouwen en stalen miljoenen aan activa van het project. De schade liep uiteindelijk op tot maar liefst 13,2 miljoen dollar, waarmee het het grootste incident van augustus was.

Crypto-industrie: een paradijs voor scammers

Het is duidelijk dat de crypto industrie een aantrekkelijk doelwit blijft voor scammers en hackers. De inefficiënte beveiligingsmaatregelen van veel projecten maken de sector vatbaar voor dit soort activiteiten. Dit vormt een smet op de sector en onderstreept de noodzaak voor verbeterde beveiligingsmaatregelen.

Gezien het huidige tempo van diefstal, zal de totale schade in 2023 binnenkort de bittere mijlpaal van 1 miljard dollar overschrijden. Dit onderstreept het groeiende probleem van beveiliging in de crypto wereld en de noodzaak voor effectieve maatregelen om deze trend tegen te gaan.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.